Eerder lage WW-premie
Om dit te realiseren vindt vanaf 2025 een herziening van de lage naar de hoge WW-premie omdat bij een werknemer meer dan 30% meer uren zijn verloond dan zijn contracturen, pas plaats als een werknemer een arbeidscontract heeft van gemiddeld minder dan 30 uur per week. Die grens van 30 uur per week bedraagt nu nog 35 uur per week.
Meer zekerheid en meer wendbaarheid
Dit is een van de afspraken die het kabinet vorig jaar heeft gemaakt met de werkgevers- en werknemersorganisaties in het kader van het arbeidsmarktpakket. Het doel is te zorgen voor meer zekerheid voor werknemers en meer wendbaarheid voor bedrijven.
Premiedifferentiatie
In de WW geldt sinds 2020 premiedifferentiatie. Dat houdt in dat werkgevers die werknemers vaste contracten aanbieden een lagere premie betalen dan bij flexibele contracten. De lage premie mag worden toegepast voor loon uit een arbeidsovereenkomst die voldoet aan de volgende drie voorwaarden:
- de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor onbepaalde tijd,
- de arbeidsovereenkomst is schriftelijk vastgelegd, en
- de arbeidsovereenkomst is geen oproepovereenkomst.
Deze drie voorwaarden zijn ook wel bekend als de “Ja, Ja, Nee – voorwaarden”.
- Ja, de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor onbepaalde tijd.
- Ja, de arbeidsovereenkomst is schriftelijk vastgelegd.
- Nee, de arbeidsovereenkomst is geen oproepovereenkomst.
Let op! Soms moet de lage WW-premie achteraf alsnog met terugwerkende kracht worden herzien naar een hoge WW-premie. Dit is dus het geval als een werknemer met een arbeidscontract van minder dan 35 uur (vanaf 2025 dus 30 uur) per week, in het kalenderjaar meer dan 30% meer uren verloond krijgt dan in het arbeidscontract staat. Dat is echter ook het geval als een nieuwe werknemer binnen 2 maanden ontslag neemt of wordt ontslagen.